» HOE ZIJN DE EDELSTENEN ONTSTAAN?

Wat is dit?
Hoe zijn edelstenen ontstaan?
Onze aarde is een reusachtige bol, die uit verschillende lagen bestaat. Helemaal binnenin is de kern, die bestaat uit een vast deel en een vloeibaar deel. Het is daar binnenin ontzettend heet. Wel 4500 graden Celsius in de vaste kern van nikkel en ijzer. De vloeibare kern bestaat uit ijzer. Daar is het ongeveer 2200 graden. Om de kern heen ligt de aardmantel, een dikke laag gesteente tot wel 2900 kilometer diep. Het buitenste deel van de aarde is de aardkorst. Die laag gesteente is 70 kilometer dik onder het vaste land, en maar 6 kilometer dik onder de oceanen. Op het diepste punt van de aardkorst kan het nog steeds lekker heet zijn: meer dan 1000 graden!Het gesteente aan het aardoppervlak is op verschillende manieren ontstaan. Geologen (dat zijn mensen die de aardkorst bestuderen) hebben die gesteenten verdeeld in drie hoofdgroepen: 

 ·        Afzettingsgesteenten

·        Stollingsgesteenten

·        Metamorfe gesteenten

Afzettingsgesteenten zijn door wind en water gevormd. Bijvoorbeeld doordat zand, klei en schelpen in rivieren meren en zeeën als lagen op elkaar komen te liggen. Na een tijdje vormen die lagen harde gesteenten.

Stollingsgesteenten waren eerst vloeibaar en zijn toen hard geworden.

Veel stollingsgesteenten ontstaan als vulkanen uitbarsten: de naar buiten gestroomde lava koelt af en wordt hard.

Metamorf betekent “veranderd”. Metamorfe gesteenten ontstaan onder de grond. Hitte en druk veranderen stollingsgesteenten en afzettingsgesteenten. Die worden dan omhoog gedrukt en vormen zo heuse bergen. 
De oudste gesteenten op aarde zijn 3800 miljoen jaar oud. Al dat steen verandert voortdurend. Niet iedere week natuurlijk, maar wel in duizenden jaren. Dat komt bijvoorbeeld door de hitte binnen in de aarde.
In heel veel jaren kan een steensoort zo veranderd zijn dat er een heel andere steensoort is ontstaan. In elkaar geperst kalksteen wordt na duizenden jaren marmer. En zandsteen wordt kwartsiet. Als er genoeg tijd overheen gaat (miljoenen jaren!), ontstaan in of aan sommige gesteenten zeer speciale stukjes. Doorschijnend of doorzichtig en met schitterende kleuren. Dit soort steen wordt edelsteen genoemd. Saffier, robijn, diamant en smaragd zijn de edelste stenen die er bestaan.
 Samenstelling
Bijna alle stenen bestaan uit samengeklonterde mineralen. Mineraal is een vaste stof dien op de aarde voorkomt, zoals bijvoorbeeld ijzererts of zilver. Mineralen worden gebruikt om allerlei spullen van te maken. Je vindt ze dan ook overal om je heen. Als colablikje (aluminium), theelepeltje (ijzer) of potlood (grafiet). Zout is ook een mineraal. Er zijn op aarde tot nu toe zo’n 3500 mineralen ontdekt. Uit honderd van die mineralen kan edelsteen ontstaan. De meeste edelstenen bestaan uit twee of drie mineralen. Een van de weinige edelstenen die uit  één mineraal bestaat is kwarts. Kwarts komt heel veel voor. Toen mensen voor het eerst een kwarts vonden dachten ze dat het bevroren water was, zo helder is deze steen. Heldere kleurloze kwarts heet bergkristal. Maar er zijn ook gekleurde kwartsen, Zoals roze kwarts. Eigenlijk is deze kwarts niet helemaal zuiver, spoortjes titanium geven roze kwarts zijn speciale kleur.
[ terug... ]Omhoog


..

Fale hafez


Tabire khabCopyright 2002-2019