» WAAR ZIJN EDELSTENEN TE VINDEN?

Wat is dit?


Waar zijn edelstenen te vinden?
Er zijn edelsteengrotten waar je zelf kunt zien hoe men edelstenen uit de bergen hakt. Voordat je in de grotten mag moet je speciale helmen opzetten. Je mag geen stenen meenemen uit die grotten en je moet wel de gids goed volgen.. Anders kun je makkelijk verdwalen. Binnen in de grotten is het lekker fris en erg donker. Gelukkig hebben ze hier en daar een lampje op gehangen. De gids heeft een grote lamp bij zich. Elke keer als hij iets over edelstenen vertelt wijst hij met zijn lamp die steen aan. Het is erg mooi om al die kleurige glanzende stenen te zien schitteren in hun natuurlijke omgeving. Als je zelf edelstenen gaat zoeken heb je wel enkele gereedschappen nodig om de stenen uit de bergen te hakken. Je hebt bijvoorbeeld een pikhouweel nodig. Dat is een soort hamer met een scherpe punt. Een beitel en een borstel komen ook goed van pas. Je kunt met die beitel de stenen uit de rots hakken. Met de borstel kun je zachte gesteenten weghalen. Een veiligheidsbril, handschoenen en een helm zijn ook nodig omdat je in de rotsen gemakkelijk je hoofd kunt stoten, je handen kapot kunt maken of vuil in je ogen kunt krijgen. Let daarom goed op. Je mag ook niet zomaar zonder toestemming overal gaan graven of hakken. Je moet het eerst vragen.

 Echtheid bepalen
Veel mensen hebben geprobeerd edelstenen na te maken. De oude Egyptenaren deden dit al. Ze toverden smaragden uit gekleurd glas. Ook later zijn er vaak namaak-stenen van glas gemaakt. Om ze extra te laten schitteren plakten de mensen op de achterkant een stukje zilverpapier. Geen edelsteen deskundige die daar nu nog intrapt. Een deskundige kan precies onderzoeken wat voor steen hij voor zich heeft.. Zeker in het laboratorium. Want iedere edelsteensoort heeft een vaste samenstelling en een eigen kristalvorm. Wil je weten of je een echte edelsteen voor je hebt? Test dan hoe hard de steen is. Want elke steen heeft een bepaalde hardheid. De Oostenrijker Friedrich Mohs ontwikkelde de hardheidsschaal. Talk is het zachtste mineraal.

Met een harde steen kun je krassen maken op een zachte steen, maar niet andersom. Bijna alle edelstenen hebben een hardheid van 7 of hoger. Kun je wel met een stukje glas op je steen krassen, maar niet met je vingernagel? Dan ligt de hardheid van jou steen tussen de 6 en 2,5. Het is dan dus geen edelsteen.


[ terug... ]Omhoog


..

Fale hafez


Tabire khabCopyright 2002-2019