» WAARVOOR WORDEN EDELSTENEN GEBRUIKT?

Wat is dit?


Waarvoor worden edelstenen gebruikt?  
De mensen wilden altijd al graag edelstenen hebben omdat ze zo mooi zijn. Ze worden verwerkt in kronen, kettingen, oorbellen, armbanden en vele andere sieraden. Men draagt ze om te laten zien hoe rijk men is. Denk maar eens aan rijke families, koningen en koninginnen. Soms schenkt men edelstenen als bewijs van vriendschap en liefde. Ook geloven er mensen dat edelstenen een geneeskrachtige werking hebben. Er zouden ook diamanten zijn die de bezitter beschermen tegen vergiftiging of hem rijkdom schenken. Sommige diamanten, bijvoorbeeld de “Blauwe Duivel”, hebben echter een slechte naam. Ze bezorgen de bezitter alleen maar ongeluk en verdriet. Ook in de industrie worden edelstenen gebruikt. Vooral diamant omdat dit de hardste steen is. Met diamant kun je allerlei andere materialen bewerken. De tandarts heeft een boor met een kop van diamant. Alleen zo kan hij in tanden en kiezen boren. Ook boren die door steenlagen heengaan, hebben een diamanten kop. En bijvoorbeeld ook ziekenhuis-instrumenten zoals het mesje van de chirurg. Van sommige kristallen is bekend dat ze stroom kunnen vervoeren of afgeven. Er zitten dan ook kristallen in computers, cd-spelers, horloges en telefoonkaarten.
Enkele soorten edelstenen  
Diamant
Het woord diamant betekent “onoverwinnelijk”. Hij heet zo omdat diamant niet bekrast kan worden, behalve met een andere diamant. Wel kan diamant gebroken worden met een harde slag. De eert bekende diamant kwam 2500 jaar geleden uit India. Diamant ontstaat wel 100 tot 150 meter onder de grond. Diamant is de hardste, zeldzaamste en duurste edelsteen. Je kunt dan misschien ook wel begrijpen dat ik deze hier niet kan laten zien.
Amethist
Amethist heeft een paarsige kleur. Dat komt omdat er ijzerspoortjes doorheen zitten. Amethist is ontstaan uit gasbellen in lava. Amethist is een goedkopere edelsteen. Ze wordt veel gebruikt om sieraden van  te maken. De meeste amethist wordt in Brazilië gevonden. Hier kun je zien hoe deze mooie steen er uit ziet.  
Bergkristal
Bergkristal is kleurloos. De eerste keer dat men bergkristal vond dacht men dat het een soort keihard bevroren water was. Bergkristal wordt het meest gevonden in de bergen, zoals de naam al zegt. Bergkristal lijkt veel op diamant maar is veel goedkoper. Bergkristal  wordt dan ook nogal eens gebruikt om sieraden van te maken.
Pyriet
Pyriet wordt ook wel het “Goud der dwazen” genoemd, omdat het erg veel op echt goud lijkt. Je kunt zien of het echt goud is of pyriet door met de steen ergens op te krassen. Echt goud laat een gele streep achter, pyriet laat een zwarte streep achter.. Pyriet ontstaat als water lange tijd onder grote druk komt te liggen.
[ terug... ]Omhoog


..

Fale hafez


Tabire khabCopyright 2002-2018