» WAT IS DIAMANT

Wat is dit?

Wat is Diamant?

Super Symmetrie
In de groep metalloÔden worden niet alleen de metalen ondergebracht, maar ook niet-metalen zoals koolstof en zwavel. Hieronder valt dus ook grafiet en diamant.


Diamant is de kostbaarste edelsteen en de hardste natuurlijke stof die wij kennen. Het bestaat uit zuivere koolstof, kan niet met gewone werktuigen worden bewerkt en wordt niet door de gangbare chemicaliŽn aangetast; aan zijn hoge brekingsindex en een grote dispersie dankt het zijn onovertroffen glinstering en kleur- en lichtspiegelingen.
De eerste diamant schijnt omstreeks 800 v. C. in India te zijn gevonden. Pas in de Middeleeuwen werd zij ten volle waarde geschat, toen er voor het eerst een slijpmethode werd gevonden. Sindsdien is de waarde voortdurend gestegen.
Structureel gedragen de koolstofatomen zich op twee verschillende wijzen: (zie onderstaande figuur)

  • De eerste rangschikken zich in de hoeken en in het middelpunt van de zijvlakken van een kubus, zodat een kubische structuur met gecentreerde vlakken ontstaat.
  • De tweede vinden wij onder vier koolstofatomen die daarmee gecoŲrdineerd zijn. Er vormen zich stabiele bindingen tussen koolstofatomen die door een afstand van 1,54 Ň gescheiden zijn en met elkaar hoeken van 1080 54' vormen.
Diamanten worden afzonderlijk als zeer volmaakte oktaedrische of hexakisoktaedrischezelden kubische kristallen gevonden, in alle richtingen ontwikkeld, maar ook als volgroeide en onregelmatige kristallen, waarbij verschijnselen van corrosie en van afronding op de zijvlakken wordt waargenomen. (Zie de foto van een natuurlijke diamant)

Natuurlijke diamant
††De kwetsbaarheid van diamant is zodanig, dat hij met een slag met de hamer kan worden verbrijzeld en in een stalen mortier tot gruis kan worden vermalen.

De kenmerkende diamantschittering komt voort uit zijn sterke lichtbrekende vermogen en hoge dispersie (kleurverstrooiing); diamant kan doorzichtig en helder als water zijn, maar ook donker gekleurd en ondoorzichtig. In zeldzame gevallen is het dieprood en azuurblauw gekleurd.

Geslepen diamant

Bij het slijpen komen de optische eigenschappen geheel tot hun recht door de totale lichtbreking die de briljant zijn waarde als edelsteen verleend (Zie rechterplaatje). Kleur en schittering zijn twee belangrijke eigenschappen van de diamant.

Bestudeer de volgende Internetpagina's betreffende
  • de vier kenmerken van diamant
  • de verschillende slijpvormen van diamant

Daarbij is de keuring van de diamant zeer belangrijk.

Er is berekend dat de helft van de jaarlijkse diamantproductie uitschot is, dat een kwart onvolkomenheden heeft, de juiste kleur mist, maar niettemin kan worden gebruikt, en dat slechts het overblijvende kwart uit edelstenen bestaat, ook al heeft het merendeel daarvan uiterst kleine afmetingen. Slechts 5% zijn stenen van 2 karaat (1 karaat = 0,2 gram), en hiervan worden door slijpen briljanten van 1 karaat verkregen.

Dat diamant niet alleen gebruikt wordt voor de sieradenindustrie blijkt wel uit de laatste onderzoeken aan de Universiteit van Nijmegen. Daar maken ze diamant uit vuur, als coating voor staal. Diamant is hiervoor een interessante toepassing vanwege de slijtvastheid en resistentie tegen veel chemicaliŽn.


[ terug... ]Omhoog


..

Fale hafez


Tabire khabCopyright 2002-2019