» WAT ZIJN DE EDELSTENEN

Wat is dit?

WAT ZIN EDELSTENEN
Edelstenen zijn bijzondere mineralen. Ze zijn mooi om te zien, meestal duurzaam en in veel gevallen zeldzaam. Om de schoonheid te bevorderen worden ze vaak geslepen. Door hun schoonheid en zeldzaamheid zijn edelstenen over het algemeen kostbaar. Ze worden dan ook veel nagemaakt. Ook worden minder mooie stenen 'behandeld' om ze te verbeteren. Hierbij wordt steeds meer gebruik gemaakt van zeer geavanceerde technieken, waardoor het steeds moeilijker wordt om 'echt' van 'onecht' te onderscheiden. De meest populaire edelstenen zijn diamant, robijn, saffier en smaragd.

Diamant
briljant geslepen diamant

Diamant bestaat slechts uit ťťn element: koolstof. De benaming "koning der edelstenen" dankt diamant aan drie specifieke eigenschappen en wel de buitengewone hardheid, de hoge glans en de sterke dispersie (kleurschifting van wit licht). Er is geen ander mineraal dat deze combinatie van eigenschappen in dezelfde mate bezit. De naam "diamant" is afgeleid van het Griekse "adamas" wat ontembaar of onbedwingbaar betekent, hetgeen eveneens betrekking heeft op deze extreme eigenschappen. Diamant is meestal kleurloos tot heel licht geel of bruin gekleurd. Toch komt diamant ook voor in zogenoemde "fantasie"-kleuren zoals kanarie-geel, roze, oranje, groen en blauw. Diamanten in deze kleuren zijn erg zeldzaam en dus ook heel waardevol. Gebieden waar diamanten worden gevonden zijn onder andere te vinden in Zuid Afrika, Botswana, NamibiŽ, AustraliŽ en SiberiŽ.

Robijn


Robijn is de rode variŽteit van het mineraal korund. Dit mineraal korund is zeer eenvoudig van samenstelling: het is een aluminiumoxide, dus een verbinding van aluminium met zuurstof. Wanneer de kleurloze korund uitkristalliseert in de aanwezigheid van een klein beetje chroomoxide, wordt de kleur rood en ontstaat robijn. Voor robijn zijn de belangrijkste vindplaatsen Myanmar (Birma), Thailand, Vietnam, Tanzania en Madagascar. De fraaiste robijn komt van Myanmar, deze heeft een duivenbloed rode kleur en insluitsels van korte rutielnaalden die in 3 richtingen liggen en hoeken van 120į met elkaar maken, samen met enigszins afgeronde calciet kristallen.

Saffier


Kleine hoeveelheden ijzer en titaan geven korund een blauwe kleur, deze variŽteit wordt saffier genoemd. De meest gewaardeerde kleur is korenbloemblauw. Door een fijn netwerk van rutiel kan in opvallend licht een zijdeglans ("silk") ontstaan die de waarde kan verhogen. Zeer fraaie saffier komt uit Kashmir in India, en ook uit Birma, Sri Lanka, Tanzania en Madagascar.

Smaragd

smaragd-kristal afkomstig uit de
beroemde Muzo-mijn in Colombia

Zuivere beryl is kleurloos en komt in de natuur betrekkelijk weinig voor. De groene variŽteit wordt smaragd genoemd. Evenals bij robijn wordt ook bij smaragd de kleur veroorzaakt door de aanwezigheid van hele kleine hoeveelheden chroom. De bekenste producent van smaragd is Colombia, waar vooral de Muzo mijn en de Chivor mijn beroemd zijn geworden. De smaragden uit deze streek bevatten "3-fasen" insluitsels, waarin naast vloeistof en gas ook kristalletjes van steenzout voorkomen.

[ terug... ]Omhoog


..

Fale hafez


Tabire khabCopyright 2002-2018